Желите да СВОЈЕ ДЕТЕ НАУЧИТЕ ДА ИНТЕРНЕТ KОРИСТИ на смислен, функционалан и безбедан начин? Сада постоји БЕСПЛАТАН онлајн приручник направљен управо за вас

Илустрација:
Envato Elements
/Портал Блиц

Извор:
Портал Блиц

USAID и Министарство културе и информисања припремили су онлајн приручник за родитеље који имају жељу да науче своју децу како да одговорно користе интернет и друга савремена средства и медије комуникације.

Носећа медијска платформа у 21. веку је екран. Време које млади људи проводе пред екраном често је забрињавајућа тема за родитеље, јер испред екрана деца и омладина често проводе више времена него у реалном простору, како би се дружили са пријатељима, забавили, информисали и учили. Стога је изазов данашњих родитеља, иако невидљив, можда највец́и до сада, јер се понекад чини као да они и њихова деца не живе у истим световима.

Истраживање које је спровео Центар за слободне изборе и демократију (CeSID) показује да се 79% младих у Србији информише преко друштвених мрежа, док инфлуенсери утичу на чак 50% деце од 12 до 14 година. Због тога је важно да поред тога што родитељ брине о томе колико времена дете проводи на мрежи, усредсреди се и на то како дете проводи време на мрежи.

Препознајући потребе родитеља у данашњем комплексном дигиталном окружењу, у оквиру програма “Нова писменост”, који спроводи Пропулсион уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID), креиран је Приручник медијске писмености за родитеље који пружа основна знања о медијској, информационој и дигиталној писменоси и сродним темама, као и конкретне савете за родитеље које ће им помоћи да усмере децу да квалитетно и одговорно користе технологију, долазе до информација и спознаје света око себе, уз гарантовану сигурност, безбедност и приватност.

Психолошкиња и једна од ауторки приручника Ана Мирковић каже да често причамо о томе колико нас деца слушају, а корак ближе решењу је тренутак у ком ће се родитељи посветити слушању своје деце и разумевању њихових потреба.

– Приручник има за циљ да сруши баријере између родитеља и деце која одрастају у дигиталном окружењу и да се они поново разумеју. Kреирали смо га тако да на једноставан и јасан начин помогне родитељима да започну комуникацију са својом децом на тему медијске писмености, интернет насиља, стереотипа, предрасуда и многих других изузетно комплексних тема које се најчешће избегавају, а веома су важне како би се дете што боље снашло у медијском и дигиталном простору које га окружује – истиче она.

Сетимо се само колико смо ми, старије генерације, били неразумљиви нашим родитељима са изразима и референцама из популарне културе. Данас је ситуација иста, само у дигиталном окружењу. Овај приручник намењен је свим родитељима, теткама и течама, ујнама и ујкама, бакама и декама како би се лакше споразумели са децом и на прави начин одговорили на потребе сваког младог људског бића. Такође, у оквиру програма “Нова писменост” у наредном периоду ће за родитеље бити организоване обуке и сусрети приликом којих ће моћи да добију одговоре на многа лична питања и недоумице на тему одгајања деце у дигиталном добу.

Приручник је доступан онлајн на сајту novapismenost.rs.