Унапређивање рада јавне управе едукацијом о медијској писмености

Фото:
Propulsion/Данијел Ракић

Извор:
Новинска агенција Бета

Обука медијске и информационе писмености за службенике јавне управе одржзана је јуче и данас у Националној академији за јавну управу (НАЈУ).

Вештина која је постала кључна у готово свакој делатности пословања у 21. веку јесте медијска и дигитална писменост. Препознајући значај нове врсте писмености, ова обука је реализована у оквиру програма “Нова писменост”, који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (USAID) и Propulsion.

Иницијатива за увођење обуке покренута је у блиској сарадњи са Министарством културе и информисања Србије и Националном академијом за јавну управу.

Циљ обуке је да се службеницима јавне управе приближе теме медијске и дигиталне писмености и да се подстакну на размишљања како примају, обрађују и пласирају информације грађанима, истакао је Горан Зарић, менаџер програма Нова писменост.

Зарић: Циљ обуке је да се службеницима јавне управе приближе теме медијске и дигиталне писмености

Медијски стручњак и реализатор обуке др Саша Мирковић истакао је да је циљ тренинга да одговори на потребе представника државне управе у широком спектру тема из домена медијске и информационе писмености.

Мирковић: Циљ тренинга да одговори на потребе представника државне управе у широком спектру тема

“Будући да се комуникација са грађанима одвија у конвергентном медијском окружењу, државна служба данас треба да своје услуге, као и своју комуникацију усмери на грађане кроз савремене канале комуникације”, рекао је Мирковић.

Мирковић је истакао да су “државни службеници део комплексног медијског простора у Србији, активно обликују јавно мњење и у обавези су да одговорно комуницирају и преносе информације грађанима, због чега се системски ради на њиховој едукацији из ове области”.

Емина Бековић, едукаторка у Националном контакт центру за безбедност деце на интернету изјавила је да је значај обуке овог типа вишеструк и неопходан за службенике јавне управе. Додала је да једино удруженим напорима државе, приватног сектора и медија можемо да креирамо развијеније друштво и примењујемо бројне мере за дигитално описмењавање свих грађана, укључујући и најмлађе и рањиве групе.

Тренинг је наставак сарадње Министарства културе и информисања, организације Propulsion и Националне академије за јавну управу, који су у претходној години представили приручник и програм обуке о медијској писмености за јавну управу, укључен у званични програм Националне академије за јавну управу у 2022. години и доступан државним службеницима путем платформе за онлајн учење НАЈУ.