Ружић: Важно је да деца науче како да тумаче и интерпретирају медијске садржаје

Министар Бранко Ружић

Фото:
Бета/Милан Обрадовић

Извор:
Новинска агенција Бета

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да ученици у Србији кроз образовни систем имају могућност да овладају основама медијске и дигиталне писмености, али и да је важно да родитељи буду водичи деци кроз различите програмске садржаје, како би им помогли при њиховом тумачењу и интерпретацији.

Ружић је у интервјуу поводом обележавања Глобалне недеље медијске и информационе писмености оценио да је важно да родитељи и деца заједно гледају телевизију и остале медијске садржаје и платформе и о њима расправљају и износе мишљење.

„Да би деца могла постати компетентни корисници медија, осим овладавања технологијом, потребно је научити их како да изграде критички став и подржати их у томе. За то им је потребно искуство и мудрост одраслих. У том смислу важна је улога родитеља који деци могу помоћи да се боље сналазе и користе оно најбоље из бескрајне медијске понуде“, навео је министар.

Упитан како школски систем штити децу од штетних садржаја на Интернету, Ружић је казао да се кроз планове и програме наставе грађанског васпитања и матерњег језика у основним школама обрађују теме које, како је навео, јачају капацитете ученика у сфери медијске писмености.

„Информатичку писменост ученици стичу у основној школи и то кроз предмете ‘Дигитални свет’ у првом и другом разреду, а од петог до осмог разреда у оквиру предмета ‘Информатика и рачунарство’. Осим тога, кроз изборни предмет ‘Језик, медији и култура’ у гимназијама се додатно потенцира образовање у овој области“, рекао је Ружић.

Додао је да школе у Србији на годишњем нивоу припремају активности које се односе на превенцију дигиталног насиља као и да у случајевима појаве непримерених садржаја који се тичу ученика, треба да обавесте Одељење за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова (МУП).

„Уколико неко од ученика испољи ризично понашање, било да је то у виртуелном или реалном окружењу, школа је дужна да о томе одмах обавести родитеља и по потреби, у складу са проценом, обавести и укључи друге надлежне институције попут центара за социјални рад, полиције, здравствених установа које поступају у складу са својим надлежностима. Ту процену врши Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања који је свака школа у обавези да формира“, навео је министар.

Подсетио је да је Министарство просвете у првој половини октобра упутило писмене препоруке свим установама образовања и васпитања у циљу планирања и реализовања конкретних превентивних активности са посебним фокусом на превенцију дигиталног насиља.

„Влада Србије покренула је и Националну платформу ‘Чувам те’ која садржи информативно едукативне материјале за родитеље, наставнике и ученике. Ускоро ћемо са Kабинетом премијерке (Ане Брнабић) покренути и низ акција који ће имати за циљ управо едукацију ученика о негативним последицама коришћења друштвених мрежа“, навео је министар.

Ружић је рекао и да учитељи који предају ученицима првог и другог разреда похађају онлајн обуке које су конципиране тако да их упознају са сетом педагошких смерница и дигиталних материјала који доприносе досезању исхода образовања предвиђених програмом предмета Дигитални свет.

Упитан како школе треба да реагују у случају појаве „ТикТок“ изазова међу ученицима и ко сноси одговорност уколико такве појаве доведу до штетних последица, министар је казао да школе не омогућавају ученицима да користе такве апликације али и додао да немају увид у дигиталне уређаје који ученици приватно користе.

„Школа има јасно дефинисану образовну и васпитну функцију, али је неопходна и синергија родитеља и школе када је реч о информисању деце о садржајима различитих друштвних медија. Важно је направити селекцију садржаја које дете прати на телефону, рачунару, таблету или неком другом дигиталном уређају“, рекао је Ружић.

Глобална недеља медијске и информационе писмености обележена је крајем октобра широм света под покровитељством УНЕСKО, под слоганом „Медијска писменост за све“.

Интервју је реализован у партнерству с програмом Нова писменост (novapismenost.rs) који ради с грађанима, медијима, компанијама, образовним системом, инфлуенсерима и државном управом како би се најбоље праксе медијске, информационе и дигиталне писмености нашле међу темељима савременог и конкурентног српског друштва. Програм партнерски спроводе организација Propulsion и Америчка агенција за међународни развој (USAID).