Проглашени најбољи радови на конкурсу “Драган Јањић”

Фото: НУНС

Извор: НУНС

На конкурсу за награду “Драган Јањић” на тему медијске писмености проглашене су три награде, саопштили су Независно удружење новинара Србије (НУНС) и новинска агенција Бета

Ана Мирковић је награђена за рад „Kорелација између коефицијента дигиталне и медијске писмености и вештина које су основ савременог грађанског друштва“. Рад на начин пријемчив за ширу јавност указује на везу између медијске писмености и важних грађанских вештина као што су емпатија, толеранција, однос према себи и процена сопствених компетенција”, наводи се у образложењу жирија, уз напомену да рад представља “значајан допринос информалном образовању које је често занемарено”.

Студенткиње Драгана Јовановић и Kристина Шустић добиле су награду за рад “Kако саговорници и институције третирају студенте новинарства”. Рад показује јасну везу са медијском писменошћу “отварајући питања која се не односе само на информативну писмености, већ и на медијске слободе, капацитете и ограничења медијског система”, наводи се у образложењу жирија.

Ове две награде додељене су у оквиру програма Нова писменост који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (USAID) и Propulsion.

Наставник Владислав Стојчић за рад “Kорак испред вештачке интелигенције – A Step Ahead of AI” који, по оцени жирија, “представља храбар, оригинал и користан искорак у систему формалног образовања”, лауерат је специјалне нагарде коју додељује агенција Бета.

Награде лауреатима биће додељене у четвртак 29. септембра у 18 часова на свечаности у Дорћол плацу.

На конкурс за награду “Драган Јањић” стигло је укупно 17 радова, а пријаве је разматрао жири у саставу др Маријана Матовић, Факултет политичких наука, др Саша Мирковић, Факултет за медије и комунилације, и Злата Kуреш, извршна директорка агенције Бета.

Награду “Драгана Јањић”, која се додељује по први пут, су установили Бета и Независно удружење новинара Србије у знак сећања на једног од оснивача агенције Бета и НУНС-а. Јањићеву новинарску каријеру обележила је и непрекидна борба за професионализацију новинарства, етичке стандарде и унапређење медијске сцене.