Обрадовић: Дигитализација је један од кључних приоритета Владе Србије

Фото:
Propulsion/Драган Ђорђевић Беља

Извор:
Новинска агенција Бета

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић изјавила је данас да је дигитализација „један од кључних приоритета Владе Србије“, и да је била донета стратешка одлука да се државна управа окрене ка дигитализацији „не само да би постигли резултате, него и да се конкретно одговори на највећу безбедносну кризу“ епидемију корона вируса.

Обрадовић је на скупу „У сусрет новој писмености“ у Националној академији за јавну управу рекла, путем видео обраћања, да је и без епидемије, „дигитализација неопходност у јавној управи, и једини начин да се понуде боље јавне услуге“.

„Влада Србије је подржала дигиталну агенду и ту смо постигли одличне резултате у поређењу са другим европским земљама“, рекла је Обрадовић. Додала је да се највећа корист од дигитализације постиже ако „сви грађани имају знања и могућност приступа“, а да унапређена медијска и дигитална писменост за коришцење еУправе за грађане значи да им је на располагању „24 сата дневно, седам дана у недељи, 365 дана у години“.

У сусрет новој писмености – онлајн догађај

Директор Националне академије за јавну управу Дејан Милетић је рекао да је у 21. веку „неопходна нова писменост“, и да је поводом тога данас промовисан општи програм и приручник „који би требао да буде својеврсна Библија када се говори о дигиталној присмености“. Рекао је је то урадио „Пропулсион фонд“ у сарадњи са УСАИД-ом, уз подршку Министарства за културу и информисање.

Помоћница министарке за информисање и медије Славица Трифуновић је рекла да је важно да можемо веома лако да приступамо медијским садржајима, ако су квалитетни, а да је „медијска писменост, функционална писменост 21. века“.